Американският Федерален резерв остави лихвите непроменени въпреки натиска от президента Доналд Тръмп за тяхното намаляване. Централната банка обяви, че те ще останат между 2,25% и 2,5%.

Решението на Фед идва въпреки силния натиск от държавния глава, който във вторник заяви, че лихвите трябва да бъдат намалени с 1 процентен пункт, за да помогнат на американската икономика "да се изстреля като ракета". По-рано Фед даде знак, че тази година няма намерение да променя лихвените проценти.

В поредната си атака срещу независимата централна банка, Тръмп заяви, че ако Фед намали лихвите, "с нашата чудесно ниска инфлация можем да поставим рекорди"

В отговор, гуверньорът Джером Пауъл заяви, че централната банка не е политическа институция и не се влияе от коментарите на политиците, нито ги обсъжда по време на дебатите.

След публикуването на решението, акциите поевтиняха. Dow Jones Industrial Average изтри 0,6%, а S&P 500 - 0,8%.

Основната инфлация в САЩ, която изключва храните и енергийните продукти, се е покачила с 1,6 процента през март спрямо година по-рано. През януари ръстът бе 1,8%, а през декември - 2%. Целта на Фед е именно 2% повишение на цените на годишна база.

През първото тримесечие на годината американската икономика постигна растеж от 3,2%.