Германските компании ще губят около 9 милиарда евро (11,1 милиарда долара) годишно, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.

Те ще бъдат ощетени с тези пари, ако търговията продължи според правилата на Световната търговска организация (СТО), сочи публикувано в понеделник проучване, цитирано от агенция DPA.

Правилата на СТО означават мита и регулаторни бариери, включително лицензионни процедури и евентуално дълго чакане на границите, което също е загуба за компаниите, се посочва в документа на консултантската фирма Oliver Wyman и правната кантора Clifford Chance. 

Германия ще бъде най-силно засегната сред страните членки на Европейския съюз, допълва още докладът, особено автомобилната й индустрия, която ще поеме една трета от очакваната обща загуба за бизнеса от 9 милиарда евро. 

Компаниите в целия ЕС се очаква да губят 37 милиарда евро годишно без Великобритания в общността, докато самото Обединено кралство ще понесе удар на стойност 32 милиарда евро, според изследването, информира БТА.

Великобритания и ЕС в момента се опитват да съгласуват търговско споразумение за периода след излизането от съюза, само че настояването на Лондон хем да напусне митническия съюз и единния пазар, хем да има безпрепятствен достъп до пазари спъва преговорите. Брюксел не вижда как това може да стане на практика. 

Всички германски компании трябва да се подготвят за несигурни времена, каза ръководителката на германското подразделение на Oliver Wyman Каролин Кюц, като допълни, че малките фирми може да бъдат особено силно засегнати от новите сложни отношения.