Европейската комисия се подготвя да ескалира бюджетната си битка с Италия. Брюксел най-вероятно ще започне дисциплинарен процес, за да се справи с безпрецедентната ситуация с Рим - освен ако популистите на Ботуша не сменят рязко позицията си в последната минута, пише Bloomberg.

Италия трябва да изпрати нов бюджет до вторник, след като първата чернова бе отхвърлена от комисията през миналия месец. Но политиците в Рим твърдо държат на своя план да увеличат разходите, да намалят данъците и да понижат възрастта за пенсиониране. И това не остава много варианти за маневриране на Брюксел.

Проблемът е, че новият бюджет ще изтрие години на тежки опити за запазване и намаляване на размера на дълга на Италия - и подобен ход се оказва неприемлив за ЕК.

"Много е трудно за комисията да не предприеме следващата стъпка, тъй като липсата на действие ще подкопае доверието в нея що се отнася до запазване на фискалните правила", заяви ко-президентът на Teneo Intelligence Волфанго Пиколи. "Липсата на реакция не е вариант".

Може ли Италия да потопи Европа?

Може ли Италия да потопи Европа?

Еврозоната няма да преживее още една криза като в Гърция - и Брюксел не трябва да е толкова строг с Рим

Пазарите същно не помогнаха. Италианските облигации са стабилни след първата "присъда" на ЕК от 23 октомври, а спредът с 10-годишните германски облигации почти не се е променил и е около 300 базисни пункта."Ако комисията се надяваше, че пазарите и агенциите за кредитен рейтинг ще си свършат работата, това не се случи", допълва Пиколи.

Министърът на финансите Джиовани Триа залага икономически растеж от 1 процент за следващата година в новия бюджет, а предходната прогноза бе за 1,5 процента, съобщи в-к La Repubblica, цитирайки свои източници от ведомството. Прогнозата на ЕК е за 1,2 процента. Но дефицитът остава на спорното ниво от 2,4 процента.

Италия може да създаде проблеми и в други области за ЕС, ако бъде провокирана. Премиерът Матео Салвини заплаши в неделя, че ще блокира различни политики, ако партньорите на страната "продължават да се подиграват на италианците", като не помагат със справянето с идващите мигранти.

EK не одобри бюджета на Италия

EK не одобри бюджета на Италия

Рим има три седмици да го преработи и върне обратно за ново разглеждане

Ако Италия не отстъпи, комисията ще издърпа за 21 ноември оценката за финансите на страната, която трябваше да бъде публикувана през пролетта. Докладът сочи, че Италия нарушава правилата на ЕС за дълга и ще бъде още една стъпка към евентуални финансови санкции.

Първоначално, правителството може да бъде глобено с 0,2 процента от годишния БВП, който е €1,7 трилиона. По-късно санкцията може да се покачи до 0,7 процента. Досега, ЕС не е глобявала държава за нарушаване на тези правила. Има обаче няколко други стъпки, които Брюксел най-вероятно ще предприеме първо, които ще дадат на Рим около шест месеца време.

В петък вицепремиерът Луиджи ди Майо заяви, че е отворен за диалог с ЕК, но не намекна, че Рим е готов да отстъпи.