Промишленият индекс Dow Jones Industrial, който включва 30-те най-големи промишлени компании на американския фондов пазар, достигна днес 120-годишен връх.

При отварянето на търговията зад Океана индексът се покачи с 0.6 процента до 18.713 пункта. Причината: победата на американските избори за Доналд Тръмп.

Индекстът, който е пуснат за първи път на 26 май 1896 година, никога досега не е достигал подобна стойност. Оттогава често се счита за индикатор за състоянието на американската икономика.

Първоначалният шок на пазарите беше превъзмогнат, а сега инвеститорите гледат по-оптимистично към бъдещото. "По-малко регулации, по-голям икономически растеж", обобщи плановете на новия президент борсовият експерт Маркус Кох пред германската телевизия n-tv.

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Икономическите обещания на Доналд Тръмп. Какво да очакваме от тях?

Новият президент на Щатите иска реформи в търговията и данъчната система

Още в сряда сред инвеститорите се появи надеждата, че предвижданите от Тръмп инфраструктурни проекти ще засилят американската икономика и особено строителния бранш. Днес пазарите са още по-оптимистични за бъдещето на американската индустрия.

"Пазарите се приспособяват към новата реалност и дават на Тръмп шанс", казва шефът на компанията Sarhan Capital пред "Ройтерс".

"Той може да има някои проблеми с имиграцията и социалните въпроси, но икономическите му политики, особено в краткосрочен план, се възприемат като стимулиращи и добри за икономиката", добавя той.

Най-голям ръст на индекса осигури компанията IBM, чиито акции поскъпнаха с 2.7 процента до 159.02 долара.