В очакване на решението относно новите политики на количествени улеснения от страна на Европейската централна банка, чийто управителен съвет ще заседава по-късно днес, борсите в Азия отчетоха покачване. Най-широкият индекс в aзиатско-тихоокеанския регион (без Япония) - MSCI се покачи с 0,96% до 158,24 пункта, японксият Nikkei 225 с 0,75%, а австралийският ASX - с 0,25% до 6654,9 пункта. CSI 300 отбеляза ръст от 0,68%, като неговата динамика беше повлияна и от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи с две седмици допълнителното увеличение на митата върху вноса на китайски стоки; същевременно вчера Китай пък се отказа да увеличава митата на 16 американски стоки, включително някои видове масла и греси и храни за животни.

Хонконгската борса дава $36 милиарда за London Stock Exchange

Хонконгската борса дава $36 милиарда за London Stock Exchange

Азиатската компания вече е съсобственик на Лондонската борса на метали

Положителна динамика се усеща и при ранната търговия на Стрия континент, където DAX се покачи с 0,74%, FTSE 100 с 0,96%, а Euro Staxx 50 - с 0,51%. Борсите в САЩ също са на зелено, като най-голямо покачване отчете Nasdaq - с 1,06%, следван от Dow Jones - с 0,85% и S&P 500 - с 0,72%.

Защо очакваното ново понижение на лихвите не е добра новина за банките?

Защо очакваното ново понижение на лихвите не е добра новина за банките?

Тази седмица ЕЦБ решава колко и какви мерки да предприеме за стимулиране на икономиката на еврозоната

Пазарите са убедени, че президентът на Европейската централна банка Марио Драги, който след осем години на чело на банката ще предаде поста на Кристин Лагард на 1 ноември тази година, ще въведе нови политики на количествени улеснения и допълнително ще понижи основните лихвени проценти в еврозоната в негативна територия, особено на фона на опасенията от забавяне на икономиката. Ако финансовата институция имплементира такива мерки, това ще е първата нова доза на количествени улеснения за последните три години, като от реториката му става ясно, че количествените улеснения ще са насочени към ускоряване на икономиката за период от няколко години. Същевременно представител на ЕЦБ, цитиран от FT, е посочил, че институцията подготвя "много силен пакет".