Операторът на борсата в Хонконг - Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEx), е направила предложение на Лондонската фондова борса (London Stock Exchange - LSE) за обединяване, това се казва в съобщението на азиатската компания.

HKEx предлага на акционерите на London Stock Exchange Group за всяка тяхна акция по 20,45 фунта стерлинга и по 2,495 нови акции на хонконгската борса. Общата сума е 83,61 паунда, изхождайки от котировките при закриване на пазара на 10 септември и курса от 9,6865 хонконгски долара за един фунт стерлинг.

Общата сума на сделката се оценява на 29,6 милиарда паунда ($36,6 милиарда).

Лондонската фондова борса купи дял от Euroclear за €278 милиона

Лондонската фондова борса купи дял от Euroclear за €278 милиона

Euroclear е най-големият доставчик на клирингови услуги в Европа

Цената на акциите на LSEG в края на вчерашната търговия бе 68,04 фунта, като по такъв начин предложението на HKEx я превишава с на 22,9%. Котировките на лондонския борсов оператор подскочиха с 15% в хода на търговият в сряда след предложението на HKEx - до 78,26 фунта.

Както се отбелязва в съобщението "Възможното обединение на двата бизнеса ще им позволи по-добре да се внедряват иновациите на различните пазари и региони, а така също да се предложи на пазарните участници и инвеститори безпрецедентна пазарна свързаност".

Създаването на най-голямата европейска борса е пред провал

Създаването на най-голямата европейска борса е пред провал

Регулаторите спъват сливането между London Stock Exchange и Deutsche Boerse

HKEx е един от най-големите в света борсови оператори. Компанията осъществява и търговия и клиринг на пазарите на ценни книжа и деривати. От 2012 година е съсобственик на Лондонската борса на метали (LME).