Индийските власти обмислят предложението на Руската федерация за използване на руската алтернатива на системата SWIFT в двустранната търговия - Системата за предаване на финансови съобщения (СПФС) - за разплащания в национални валути, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Съгласно предложената схема, рублите ще бъдат депозирани в индийска банкова сметка и след това ще бъдат конвертирани в рупии и съответно обратното. Все още не е определено дали курсът ще бъде фиксиран или плаващ.

Окончателното решение все още не е взето, предполага се, че въпросът ще бъде обсъден на ниво ръководители на външнополитически ведомства, твърдят източниците на агенцията.

Индия е заинтересована от продължаване на военно-техническото сътрудничество с Русия, както и от закупуване на петрол с отстъпка спрямо световните цени, отбелязва Bloomberg. Смята се, че около 80% от въоръженията на Индия са руско производство.

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Индия увеличи значително вноса на руски петрол, и то на каква цена

Само за месец е реализиран внос, колкото през половината минала година

Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина, заяви преди два дни, че чуждестранни участници могат да се присъединят към руския аналог на SWIFT. "Разработихме и вътрешната финансова инфраструктура, така че тя ще работи безпроблемно. Имаме система за финансови съобщения, която може да замени SWIFT вътре в страната. Участници от чужбина могат да се присъединят към нея", каза шефът на Централната банка.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) е система за предаване на финансови съобщения (платежни нареждания, инструкции за прехвърляне към Централна банка, справочна информация) за извършване на транзакции на платежния пазар, ценни книжа, дериватни финансови инструменти. Системата обединява повече от 11 хиляди финансови субекти от над 200 страни в света. Редица руски банки, спрямо които бяха наложени санкции, вече са изключени от SWIFT.

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Азербайджан се включи към руския аналог на системата SWIFT

Това стана чрез банката ВТБ (Азербайджан)