Най-големият борсов дебют в света — този на китайската Ant Group — все пак може да бъде осъществен, пише BBC. Първоначалното публично предлагане на акции на финтеха бе внезапно спряно от китайските регулатори през ноември м.г. като знак на недоволство заради критики към държавата от страна на милиардера Джак Ма, който стои зад компанията.

Ant Group, в която дял има Alibaba Group, трябваше да набере $34,5 млрд. от пазарите при оценка от $313 млрд. Ден преди началото на търговията на акциите китайските регулатори внезапно спряха процедурата. Неофициалната причина бяха критики на Джак Ма, изразени по-рано, и насочени към регулаторната среда в Китай. След прекратеното IPO милиардерът "изчезна" и се появи за първи път миналата седмица.

Във вторник гуверньорът на централната банка на страната И Ган даде знак, че дебютът може и да бъде осъществен. Той описа решението за спиране на процедоруата като "сложен проблем". Ant е най-големият доставчик на платежни услуги в Поднебесната империя с над 730 млн. активни потребители на приложението Alipay. Компанията притежава и подразделение за потребителски кредити, което взима такса от банките, за да ги свърже с потенциални кредитополучатели.

Ма ядоса китайското правителство, след като през октомври оприличи доминирания от държавни банки финансов сектор в Китай на "заложна къща" и подчерта липсата на иновации.

Някои видяха отмъщение от страна на партията в спирането на процедурата. Самото правителство пък отдавна се опитва да настигне новите технологии и значението им за стабилността на китайската финансова система.

И Ган посочи вчера, че финтех компаниите са отворили китайската финансова система и са дали повече възможности за дребните кредитополучатели, но са създали и някои рискове.

Акциите на Alibaba се покачиха с 2,5% в Хонконг след новината.

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

Появата на Джак Ма за едва 50 секунди донесе $58 милиарда на Alibaba

След пик на акциите