В хода на днешната тъговия на азиатските валутни пазари американският долар укрепва спрямо еврото след спада му в края на предишната сесия, информира MarketWatch.

Японската йена поскъпва относително спрямо повечето от световните валути на фона на търсенето на “тихи убежища” в предверието на референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Днес сутринта за едно евро даваха $1,1278 при $1,1292 в края на вчерашната сесия. Преди това американскиет пари бяпха поевтиняли с 0,4% спрямо общата европейска валута.

Вниманието на трейдърите сега е насочено към заседанието на Федералния резерв на САЩ, което ще се проведе на 14 и 15 юни. Инвеститорите не очакват от ФЕД да промени лихвените ставки, но очакват регулаторът да отправи сигнали или поне намеци за бъдещите си планове по оношение на американската монетарна политика.

След ФЕД заседание в сряда ще проведе и Японската централна банка. Днес финансовият министър Таро Асо заяви, че властите ще вземат мерки за предотвратяване на изкуственото поскъпване на йената, предизвикано от валутни спекулации.

Стойността на долара към йената се понижи днес сутринта до 105,83 йени при 106,26 преди това.

Еврото в същото време струва 119,36 йени спрямо 119,99 йени при закриването на пазара в понеделник.

Курсът на британския паунд спрямо йената спадна до 150,16 йени при 150,61 йени в края на предишната сесия.

Напрежението на финансовите пазари с прибилжаванета на референдума за членството на Великобритания в ЕС расте.