Цените на акциите на Berkshire Hathaway достигнаха такива нива, че компютрите на Nasdaq не могат да ги обработят и запишат в паметта си. Във вторник борсата спря да подава информация за тях, а проблемът продължи и в сряда.

Къде се крие проблемът?

Акциите на конгломерата на легендарния Уорън Бъфет са разделени на два класа. Ценните книжа на единия клас приключиха търговията в сряда при нива от $289,71. Но тези от Клас "А" се търгуват срещу главозамайващите $435 120, по информация от Nasdaq, които явно са намерили решение на проблема.

Nasdaq, както и редица други оператори по света, използват 32-битова система за съхранение на числата в двоичен код — единици и нули. Най-голямото възможно число според тази система е 4 294 967 295. 32-битовата система е избрана заради по-високата ѝ ефективност.

Цените на акциите се подават с до четири цифри след запетаята и така най-високата възможна цена е $429 496,7295. Всяко число над това става невъзможно за обработка от настоящата система.

Nasdaq знаят отдавна за проблема и обновяват системите си, но изглежда, че не са успели да го направят достатъчно бързо. NYSE вече са го направили и при тях нямаше проблем.

Бъфет отказва да направи сплит

90-годишният инвеститор, който в момента е шестият най-богат човек в света със състояние от $108,4 млрд., предизвика проблема заради отказа си да направи сплит на ценните книжа.

The Wall Street Journal разказва, че Бъфет дори подписва картички за рожденни дни с пожеланието "Дано живеете толкова дълго, че да видите разделяне на акциите на Berkshire". Заради това през 1996 г. се появи и втория клас акции, които са по-достъпни за повече инвеститори — особено преди години, когато покупката на частични акции не бе възможна.

Акциите на BH са далеч над следващите в класацията. Втората най-скъпа единична акция е тази на строителната NVR, която се обменя срещу $5 142,42.

В подобна ситуация е и Amazon. Основателят и CEO Джеф Безос също отказва да раздели акциите, тъй като иска да привлече дългосрочни инвеститори, а не спекуланти. В сряда ценните книжа на е-търговеца приключиха на нива от $3 306,37.