Дейвид Тепър, влиза в класацията на един от най-великите и влиятелни живи инвеститори. Само през 2012-та година, Тепър изкарва 2.1 милиарда долара, като през 2016-та година заработи нови 1.2 милиарда долара.

Всъщност Дейвид Тепър става особено известен през 2009-та година, купувайки акции на щатските финансови компании, в разгара на финансовата криза. Това е една от най-печелившите сделки в историята.

В началото на 2009-та година, Тепър купува акциите на някои силно обезценени финансови компании, като Bank of America и Citigroup. До края на 2009-та година акциите на Bank of America се учетворяват, а тази на Citigroup утрояват стойността си от дъната си по-рано през годината.

Това е съдействало на трейдъра да реализира печалба на фонда си в размер на 7 миларда долара, като четири от тях са били лично за него.

От основаване на фонда му Appaloosa Management, през 1992-та година до 2015-та година, Тепър регистрира на инвеститорите доходност в размер на 25%. За сравнение, за същия период, доходността на широкия щатски индекс S&P 500 е при ниво от 9.5%. Общите активи на фонда му са в размер на 18.5 милиарда долара.

Как инвестира Дейвид Тепър?

Едно от най-значимите качества на Тепър, което го поставя пред всички останали инвеститори, е способността му да различава важната информация от шума, с изключително високо ниво на убеденост в сравнение с останалите.

Тепър обича да е първият на Уолстрийт, който влага пари в определен сектор или асет клас, обект на сериозни разпродажби. И макар да харесва силно обезценили се активи, гениалният инвеститор, е привърженик на стойностното инвестиране, чиито основен представител е и Уорън Бъфет.

Най-предпочитаните от Тепър инвестиции са така наречените "асиметрични инвестиции". Или такива с ограничен потенциал за спад и неограничен за ръст.

Следвайки този подход, инвеститорът е имал през годините позиции, които често са се утроявали и дори учетворявали. Търсенето на асиметрични инвестиции, е най-добрия подход за инвестиране, според Тепър.

Разбира се този начин на инвестиране, крие и известни рискове. А именно активите да продължат още известно време в противна на неговата посока. Това обаче, не го притеснява. Нещо повече, всеки път, когато инвеститорът е приключвал годината с 22% или повече загуба, през следващата година е възстановявал загубата, при това многократно.

Една от най-лошите години за Тепър е 1998. Той е първият фонд, насочил се към Русия и развиващите се пазари след дефолта на страната. Тепър обаче е прибързал и фондът му е загубил 30% на инвеститорите през тази година. Следващата година обаче руският пазар и този на развиващите се страни са му донесли 76% доходност.

Друг сериозен удар за фонда му е през 2002 година. Отново той е един от първите фондове, насочили се към телекомуникационните компании след фалита на WorldCom. И отново избързва, отчитайки загуба от над 24%. Следващата година обаче му носи доходност от 180%.

През 2008 година, след финансовата криза, Тепър смята, че икономиката е в по-добро състояние и агресивно купува акции на финансови и технологични компании. Отново бърза и регистритрира загуба от 26%, отново последван от добра година и доход от 165%.

Въпреки че изминалата година бе кошмарна за хеджфондовете, Тепър е успял да регистрира доходност от 11%, преди такси, биейки по доходност S&P 500, както и почти всеки хеджфонд на планетата. До голяма степен успешният му къс залог върху еврото допринася за положителния резултат.

И макар Тепър рядко да се появява в интервюто и в медии, това се случи наскоро, като той даде интервю пред финансовото издание Forbes. Ето какво каза, преди няколко месеца гениалният инвеститор за пазара и бе прав: "Щатските акции ще се повишат".

Определено това мнение бе далеч по-различно от мнението на много пазарни експерти, предричащи срив за пазарите.

Според Дейвид Тепър, позицията на Фед е резонна. Отново е налице сериозно различие с мнението на много други портфолио мениджъри, включително и Станли Друкенмилър, които са особено критични към резерва.