Китайският юан достигна най-ниското си ниво спрямо долара за последните 11 месеца във вторник на фона на опасенията, че митата между Пекин и Вашингтон могат да се превърнат в пълномащабна търговска война.

Китайската валута надхвърли 6.7 юана за долар за първи път от август 2017 г. на азиатската борсова сесия, съобщава CNBC.

Китайската народна банка бе определила средната стойност на юана до 6.6497 за долар, преди да започне търговията във вторник - най-слабия му фиксинг от август 2017 г. и около 0.5% по-слабо от средната стойност в понеделник с 6.6157.

Пекин обезценява юана в хода на търговската война със САЩ

Пекин обезценява юана в хода на търговската война със САЩ

Йената поскъпва, търсенето на безопасни активи се увеличава

Централната банка обикновено позволява на юана да се покачи или да падне спрямо долара в рамките на 2% от средната стойност.

Всичко това се случва на фона на подготвяната нова порция мита между САЩ и Китай, която се очаква в края на седмицата. Това е удар за китайските пазари, тъй като инвеститорите се отказват от валутите на развиващите се пазари, насочавайки се към долара като валутно убежище.

Юанът натрупа загуба от 3.25% през юни, което провокира сравнения с август 2015 г., когато централната банка на Китай неочаквано позволи на валутата да отслабне с почти 3% спрямо щатския долар, а това предизвика голям отлив на капитали.

Тръмп обвини Русия и Китай, че умишлено обезценяват валутите си

Тръмп обвини Русия и Китай, че умишлено обезценяват валутите си

Причината за курса на двете парични единици обаче е във Вашингтон

Макар да не са напълно сигурни дали Пекин умишлено обезценява юана, за да се подготви за новите мита на САЩ, или това е реакция на пазарите, експертите не предвиждат повторение на случилото се през 2015 г.

"11 август 2015 г. е криза, причинена от централната банка. Днешното обезценяване е движено от пазара, отразявайки рисковете от търговска война. Това означава, че централната банка позволява на пазарните сили да диктуват скоростта на обезценяването, когато има място за това", обяснява Ирис Панг, икономист в ING, отговарящ за континентален Китай.

Китай възражда усилията си да превърне юана в световна валута

Китай възражда усилията си да превърне юана в световна валута

Властите се възползват от перфектните условия, за да постигнат старата цел

Холандската банкова и финансова компания ревизира прогнозата си за юана от 6.6 на 7 за долар до края на годината.

За разлика от 2015 г., в момента няма сериозни притеснения за твърдо приземяване на китайската икономика, смята Клаудио Пирон, отговарящ за азиатските лихви и валутната стратегия на Bank of America Merrill Lynch Global Research.

Пан Гоншен, ръководител на регулатора на валутния пазар в Китай, изрази увереност в способността на правителството да поддържа юана на "разумно" ниво, предаде Reuters.