В началото на валутната търговия в понеделник японската валута поскъпва спрямо долара и еврото. Увеличава се търсеното на безопасни активи "тихи пристанища", за каквито се смята в време на несигурност йената, наред със златото и швейцарския франк.

На фона на растящите опасение за разрастване на търговската война между САЩ и Китай, китайската валута - юанът поевтиня спрямо американския долар до шестмесечен минимум.

Освен това Китайската централна банка намали нормите за резервите за редица банки. Това може да се разглежда като ответна мярка на Пекин, водеща до поевтинявана на валутата и конкурентни предимства за икономиката на страната в условията на конфронтация със САЩ.

Китай налива $100 милиарда в икономиката си

Китай налива $100 милиарда в икономиката си

Втората най-голяма икономика показа признаци на забавяне, а митата влизат в сила скоро

Курсът на юана към долара днес сутрина е 6,5348 юана за един долар, спадайки в хода на търговията и до 6,5414 юана - най-ниско ниво от 28 декември насам.

Днес сутринта доларът поевтинява спрямо японската валута до 109,54 йени в сравнение с нивото 109,97 йени за един долар в края на петъчната търговия.

За едно евро в същото време на пазара дават 127,51 йени спрямо 128,15 йени в петък.

Общата валута поевтинява и спрямо американската до $1,1640 за едно евро в сравнение с $1,1651 в петък.

САЩ се готвят да ограничат възможността на китайските компании да инвестират в американските технологични фирми, което може да стане нова крачка в ескалацията на търговската война между двете най-големи икономики в света, пише The Wall Street Journal.