През последната седмица цената на среброто нарасна от 15,51 долара до 17,35 долара за унция до вторник, след което поскъпването на благородния метал продължи и в сряда, когато той достигна 17,50 долара. Тоест в рамките на седем дни неговата стойност нарасна с над 12%, което понижи спреда между него и златото от 113 към 1 до 101 към 1.

"Среброто никога не е било толкова подценено за пет хилядолетия човешка история", написа финансистът Питър Шиф. "По време на пика на жълтия метал от март, той се търгуваше в съотношение от 120 към 1 спрямо среброто. Сега то се присъедини към златото на партито на растежа."

Унция злато достигна рекордните 126 унции сребро

Унция злато достигна рекордните 126 унции сребро

Какво смятат експертите?

Шиф припомня, че стойността на среброто се е движила по подобна траектория и по време на Голямата рецесия от 2008 г. А след като през март съотношението на цените на златото и среброто удари 11-годишно дъно, много инвеститори се насочиха към обезпечените в сребро борсово търгувани фондове, чиито активи нараснаха до рекордната стойност от 675 млн. унции.

Както и преди 12 години, днес, след като Федералният резерв започна програмите си за печатане на пари, среброто и златото започнаха да поскъпват. "Всъщност между началото на 2009 и 2011 г. среброто значително изпревари златото по поскъпване, като цената му нарасна впечатляващите 440%."

След като икономиката беше затворена в средата на март и златото, и среброто спаднаха, но жълтият метал се изстреля, а до скоро среброто не наваксваше. "Изглежда, че белият метал сега ще направи модерна късна поява на сцената."

Всички гледат към златото, но защо среброто също е добра инвестиция в момента

Всички гледат към златото, но защо среброто също е добра инвестиция в момента

Скъпоценните метали се смятат за остров на спасението в трудни моменти

Прогнозата на Шиф, на фона на яростното инфлиране на водещите валути по света, е, че среброто ще поскъпне с по-висок темп от златото. "Ако златото премине цена от 1900 долара за тройунция, което според мен ще се случи, значи среброто ще нарасне дори повече в процентно изражение."

Балансът на Федералния резерв вече е на стойност почти 7 трлн. долара, след като само в рамките на последната седмица нарасна с 212,8 млрд. долара, а паричното предлагане беше увеличено с нови 198,6 млрд. долара. "Да поставим това в контест, когато централната банка извърши третата порция от количествени улеснения по време на Голямата рецесия, нейният баланс растеше с 80 млрд. долара на месец", пише Шиф. "Днес той се покачва с над 212 млрд. долара на седмица."