Как да инвестирате в условията на повишен шанс за рецесия? Какво трябва да направите с парите си, за да ги съхранявате в безопасност и да виждате как те растат в момент, когато най-много се нуждаете от това? Това е въпрос, който всеки инвеститор си задава особено в настоящата влошаваща се икономическа среда.

Гледайки към моделите на историята, изглежда, че има един вид търговия, която има тенденция да се представя много добре за всички, които са достатъчно наблюдателни да я забележат и достатъчно смели да я приложат.

Скъпоценните метали се смятат за "остров на спасение" в трудни моменти.

Скъпоценните метали, по-специално златото и среброто, са едни от най-древните форми на почти общоприети пари. По някаква причина, хората изглежда приписват някаква метафизична стойност на тези два лъскави елемента.

Важно е инвеститорите да приемат тази проста аксиома, защото това води по естествен път до извода, че златото и среброто, тези отдавна приети представи за пари, не са лоши варианти, ако търсите място за "паркиране" на активите си по време на рецесия.

Финансистът Джон Полсън, който се изстреля на върха на славата през 2007 г., след като купените от него суапове за неизпълнение по ипотечни кредити донесоха цяло състояние за фирмата му и над 4 милиарда долара в личната му сметка, направи още няколко милиарда долара няколко години по-късно, благодарение на благородните метали. Полсън направи още 5 милиарда долара през 2010 г., когато възвръщаемостта му беше подсилена от залозите му върху злато, почти удвоили своята стойност от 2008-ма година.

Той направи това чрез средства, достъпни за индивидуалните дребни инвеститори, най-вече с акции на водещия златен индексен фонд SPDR Gold Shares.

Използвайте съотношението злато-сребро

Инвеститорите в стойност като Уорън Бъфет, обикновено са разочаровани от инвестиции като злато, тъй като това не съответства на тяхната изпитана рамка за анализ на справедливата стойност на един актив.

Бъфет нарича това "присъща стойност" и е направил десетки милиарди долари, като го разбира по-добре от всеки друг на Земята. Златото няма фундамент. Бъфет не може да знае каква е вътрешната му стойност, така че той не докосва метала.

За щастие, има един показател, който с голям успех подсказва на инвеститорите кога един от двата основни благородни метала е надценен, или подценен. Това е съотношението злато-сребро (Gold/Silver), което е просто цената на златото за унция, разделена на цената за унция сребро.

Разглеждайки цените на златото спрямо цените на среброто през последните над 100 години, това съотношение е около 50-1 и се смята за "нормално". Наистина, това съотношение се колебае сериозно в краткосрочен план, поради най-различни причини. Но то може да ви дава повече информация в какво трябва да инвестирате по време на рецесия.

Купете сребро, ако съотношението злато-сребро в момент на рецесия е високо

Никоя инвестиционна стратегия, която обещава голяма възвръщаемост не работи всеки път на 100%, но за да разберете как да използвате съотношението злато-сребро можем да се обърнем към историята и по-точно към периода от 1971 година насам (когато САЩ се отказва от златния стандарт, съгласно който доларите в обръщение са подкпрепени от злато), според изданието USNews. И по-конкретно към петте случая в този период, когато съотношението злато сребро надхвърля 80.

Четири от петте пъти, когато това съотношение се е повишавало над посочената граница, е имало много добра възможност да се купува сребро на атрактивни цени.

Първият път е бил през 1990-та година и продължава повече от три години. За втори път съотношението отново преминава 80 през 2003-та година, а инвеститорите закупили сребро са били възнаградени с доходност от 390% за пет години.

Следва кризата от 2008-ма година, а през ноември съотношението злато сребро отново преминава границата от 80. Търпеливите инвеститори реализират доходност от 350% от инвестиции в сребро, като през април на 2011-та година, съотношението вече е едва 31.

Предпоследния път, когато разглежданото съотношение преминава границата от 80 е било през март на 2016-та година. Търсенето на краткосрочна стратегия, би било най-удачния вариант тогава, след като за четири месеца съотношението се понижава до 66, а среброто носи на инвеститорите печалба от 30%.

Що се отнася до петия път, когато съотношението злато-сребро премина границата от 80, това е все още продължаваща ситуация. Най-убедителният вариант би бил САЩ да изпадне в рецесия и съотношението да остане повишено, смятат експертите от USNews.

Инвеститорите от всички групи могат да получат експозиция към пренебрегвания метал чрез сребърни ETF-и, най-големият от които е iShares Silver Trust (SLV). Следващият най-добър вариант са стандартните акции на Aberdeen ETF (SIVR), чието съотношение на разходите от 0.3% е по-малко от 0.5% такси за SLV.

Тъй като цената на среброто често пада по-бързо, отколкото цената на златото, а рецесиите обикновено причиняват краткосрочни спадове на цените на благородните метали още при настъпването им, при всяка от последните три рецесии съотношението G/S се увеличава в началото.

Използване на ахилесовата пета на среброто във ваша полза

Рецесиите са лоша новина. Десет години след последната, милиони американци все още живеят под нивото на бедност, неравенството при богатството е извън контрол, а наемите, разходите за жилище, медицинските сметки и студентските заеми правят живота като цяло практически недостъпен.

От по-светлата страна, ако скоро има рецесия, вероятно днешното вече повишено съотношение злато-сребро ще продължи да нараства - до нива от 90, или 100. Именно там, в този момент на исторически голямо несъответствие, инвеститорите могат да обмислят да купуват сребро и да определят колко дълго са готови да чакат, какъв вид възвръщаемост търсят и какъв риск са склонни да поемат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.