Краят на тримесечието е и време за равносметка. В днешния ден няма да има търговска сесия на Българската фондова борса (БФБ-София) поради празнуването на католическия Великден в Германия. Това означава, че може да направим ретроспекция и да погледнем кои бяха най-печелившите български акции, включени в основния индекс SOFIX.

Като цяло българската борса следваше американските и европейските пазари и за първото тримесечие на 2018 година индексът SOFIX записа спад от 4,17% спрямо стойността на компаните при първия работен ден на годината, по данни на "Инфосток".

Но въпреки лошия като цяло резултат, има и компании, които може да определим като отличници и донесоха добра възвръщаемост на инвеститорите си. Трябва да отбележим, че "Трейс груп холд" АД и "Холдинг Варна" АД бяха включени отново в индекса на 19 март т.г.

Най-много са поскъпнали акциите на "Химимпорт" АД - цели 26,33%. Или ако бяхте вложили 10 000 лева в началото на годината, сега щяхте да сте спечелили над 2 600 лева за три месеца.

На втора позиция е ТБ "Централна кооперативна банка" АД с повишение от 9,57%, а на трето - "Албена" АД с ръст на цената на акциите от 9,44%.

В другия край на класацията е ТБ "Първа инвестиционна банка", чийто акции поевтиняха с 23,8% от началото на годината до днес. Следват Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ със спад от 18,17% и "Доверие Обединен Холдинг" АД, чийто ценни книжа се търгуват със 17,62% по-евтино днес.

Каква бе ситуацията през 2017 година може да си припомните тук:

"Еврохолд България" с най-голям ръст от компаниите в Sofix

Тази компания е с най-голям ръст на българската борса

Кои дружества от най-стария индекс поскъпнаха и кои поевтиняха през 2017 г.?

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и други активи.