Футболът е най-харесваният и комерсиален спорт, а съвременният му вариант е все по-печеливш бизнес. Големите рекламодатели носят огромни приходи на футболните федерации, голяма част от които се разпределят към клубните и национални отбори.

Приключилото вчера Световното първенство не е изключение от тази тенденция. Турнирът се радваше на огромен интерес от спонсори, сред които личаха имената на множество големи азиатски компании - като китайските Hisense, Wanda, Vivo, катарския национален превозвач Qatar Airways и др. Те бяха в компанията на традиционните спонсори като Coca-Cola, McDonald"s и Visa.

Благодарение на тези щедри рекламодатели FIFA събра огромните 791 млн. долара, с които да финансира Световното в Русия. Сумата е с 40% повече от събраното около предишния Мондиал в Бразилия. Малко над половината от тази сума - 400 млн. долара ще бъде разпределена като награден фонд за участващите отбори (увеличение от 12% спрямо турнира през 2014 г.).

Спечелената световна титла ще донесе на Франция 38 млн. долара. Това е най-голямата парична награда в историята на световните първенства. Въпреки разочарованието от загубата, подгласникът й Хърватия ще получи 28 млн. долара.

Мондиалът в Русия е с най-големия награден фонд в историята

Източник: FIFA/Statista

Мондиалът в Русия е с най-големия награден фонд в историята

Парите ще бъдат преведени на националните футболни федерации на държавите, които ще определят как да бъдат разпределени.

Трофеят, който се връчва на победителя на Световното първенство, се оценява на 20 млн. долара, но той не го получава завинаги. Славата и публичността, свързани със спечелването му могат да доведат до корпоративни спонсорства, рекламни сделки и щедри договори, които са доста по-изгодни за световния шампион, пише CNBC.

Разбира се, Франция и Хърватия не са единствените отбори, които ще получат пари от турнира. Всички отбори, класирани за груповата фаза, получават по минимум 8 млн. долара, както и допълнителни 1.5 млн. долара, за да "покрият разходите си за подготовка".

Достигналите до 1/8 финалите заработват по 12 млн. долара. Класиралите се за 1/4 финалите получават по 16 млн. долара. Белгия, която се класира на трето място, ще вземе 24 млн. долара, а подгласникът й Англия - 22 млн. долара.