Цените на криптовалутите тръгнаха рязко нагоре в четвъртък, водени от ръст на bitcoin. Пазарната капитализация на всички дигитални валути се увеличи с $35,3 млрд. за 24 часа, според CoinMarketCap.com. По-късно те изтриха част от печалбата.

Bitcoin бе отговорен за по-голямата част от ръста и достигна цена от $9 388,30, или поскъпване от 18,57 процента за последните 24 часа. Това е най-високото ниво за най-старата и популярна криптовалута от 7 март насам. През март криптовалутите преживяха две разпродажби, но успяха да се възстановят.

Участници в индустрията смятат, че поскъпването се дължи основно на два фактора - политиката на централните банки и приближаващото "разполовяване", или halving.

Големите централни банки по света подготвиха огромни пакети със стимули, за да подкрепят икономиките, като дадоха знак, че са готови и за още. Това е фактор за растежа и на акциите през последните дни.

През май се очаква и поредното "разполовяване" на bitcoin - програмирана още в началото промяна в технологията на криптовалутата. При този процес печалбата от добива на нови монети се намалява наполовина. Това се прави на всеки 210 хил. "изкопани" bitcoin.

В момента "копачите" получават по 12,5 за блок, а от май 2020 г. наградата ще бъде 6,25. В крайна сметка това намалява предлагането на нови монети на пазара. Предходните "разполовявания" бяха предшествани от значителен ръст в цената.