Работата на Международният валутен фонд е доказателство за ценностите на сътрудничество и солидарност, върху които се базират "сестринството" и "братството" на човечеството, каза управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева по време на обръщение във Вашингтон.

Тя припомни и думите на Джон Мейнард Кейнс в края на Бретън-Уудската конференция, според когото: "Братството на хората ще стане повече от фраза", като същевременно изтъкна, че според нея светът се намира отново в ситуация, напомняща средата, в която конференцията се случва.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

Георгиева изтъкна също, че МВФ "знае какво трябва да се направи". По думите ѝ, първо трябва да се пребори вирусът, за което тя прикани към продължаване на усилията за откриване и разпространение на ваксина. А дотогава властите по света трябва да продължат да харчат. "Също така ви призовавам да продължите осигуряването на подкрепа за работниците и бизнесите докато не се намери траен изход от здравната криза."

Изглежда, за директорът на МВФ постигането на абстрактни цели като "братството" и "сестринството" по света е много по-важно от факта, че според прогнозата на самата институция до края на годината дългът на развитите икономики към техният брутен вътрешен продукт ще нарасне до 125%, а в развиващите се страни - до 65% от БВП.

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Турция опитва да изплати част от дълговете си, преди те да сринат икономиката ѝ

Въпреки това през 2020 г. кредитите ѝ ще нараснат, а съотношението дълг към БВП ще се влоши

Именно подкрепата за работниците в някои страни, например в САЩ, подрина възстановяването на пазара на труда, тъй като благодарение на помощите много служители започнаха да получават повече пари за да стоят вкъщи, отколкото като работиха.

Георгиева все пак отчита, че на места изстрелването на задлъжнялостта може да създаде проблеми. "Където дългът е неустойчив, той трябва да бъде преструктуриран без забавяне", казва тя, без обаче да внася конкретика как може да се случи това. "Трябва да се насочим към по-голяма прозрачност на дълга и подобряване на координацията между кредиторите."

Самият фонд вече започна да осигурява ликвидност за най-бедните си членове, а заедно със Световната банка удължиха програмата за мораториума по дълговете, въведена в Г-20. Отпуснатите кредити от МВФ са в размер на 100 млрд. долара до момента, а общият ресурс на институцията е 1 трлн. долара.

Нов антирекорд: Глобалният дълг вече е над 250% от БВП

Нов антирекорд: Глобалният дълг вече е над 250% от БВП

За първите три месеца се наблюдава и най-бързата скорост на нарастването му в историята

Освен това, Георгиева призова за инвестиции в човешки капитал, образование и обучения на младите, полово равенство (което според нея може да увеличи БВП на най-неравните страни със средно 35%), осигуряване на интернет връзка в Субсахарска Африка (което ще доведе до ръст на БВП на човек с до 4%) и дигитализация.

По думите ѝ, климатичните промени за последното десетилетие са довели до щети в размер на стойност 1,3 трлн. долара. "Ако не ни харесва настоящата здравна криза, климатичната криза също няма да ни хареса", каза Георгиева.

Според нея, постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. и "зеленото" инвестиране ще доведат до създаването на "милиони" нови работни места.