Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че бързото ускоряване на лихвите показва уязвимостите във финансовия сектор. Освен това, "банковата индустрия трябва да бъде наблюдавана за допълнителни рискове", подчертава Георгиева, цитирана от Bloomberg.

"Лидерите в индустрията трябва да очакват сътресения и да бъдат готови за действия, когато те настъпят, защото те ще дойдат", коментира шефът на МВФ.

Нейният коментар идва в момент, когато американските регулатори продължават усилията си да стабилизират банковия сектор, който беше разтърсен от агресивни повишения на лихвите от Федералния резерв и ускоряването на изтеглянето на влогове.

МВФ: 2023-а ще е поредна тежка година за световната икономика, но все още може да избегнем глобална рецесия

МВФ: 2023-а ще е поредна тежка година за световната икономика, но все още може да избегнем глобална рецесия

През 2024 г. ще видим по-висок растеж от 2023 г., очаква Кристалина Георгиева

Миналия месец МВФ предупреди, че сътресенията в банковата система вероятно ще забавят икономическия растеж и че финансовите пазари ще останат нестабилни и потиснати.

Фондът понижи перспективите си за растеж до 2,8% тази година и предупреди за нови рискове към понижаване, тъй като потиснатият финансов сектор се прибавя към натиска от по-затегнатата парична политика и продължаващата война в Украйна.

Ръководителят на МВФ говори и за проблеми около забавянето при преструктурирането на дълга на страни с нововъзникваща икономика.

Над 70 държави с ниски доходи са изправени пред дългово бреме на обща стойност $326 милиарда, като над половината от тях вече изпитват или са близо да изпитат проблеми с изплащането на дълга си, включително Замбия, Етиопия и Гана.

Кристалина Георгиева с прогноза накъде ще тръгне руската икономика

Кристалина Георгиева с прогноза накъде ще тръгне руската икономика

Ще се свие ли икономиката на Русия и с колко?