Банките ще трябва да се справят с последиците от коронавирусната пандемия върху качеството на активите си в дългосрочен план. Това заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, съобщи БНР.

"Пълното въздействие на пандемията ще стане видимо само постепенно, което създава предизвикателства за управлението на кредитния риск. Публичната подкрепа за справяне с пандемията и регулаторните мерки може да са замъглили същинската кредитоспособност на кредитополучателите", предупреди Лагард. По думите й, "тъй като тези мерки ще бъдат премахнати и истинското финансово здраве на компаниите ще излезе на светло, качеството на активите може да бъде засегнато".

Виско от ЕЦБ: Проблемите с веригите на доставки ще продължат дълго

Виско от ЕЦБ: Проблемите с веригите на доставки ще продължат дълго

Управителят на Италианската централна банка предлага страните от еврозоната да създадат погасителен фонд

Председателят на ЕЦБ смята, че е твърде рано да се прогнозира траекторията на качеството на активите, тъй като "крайното въздействие върху необслужваните заеми ще настъпи със закъснение от няколко години и ще зависи решаващо от силата на възстановяването".

Лагард посочи, че банките "трябва да разполагат със стабилен контрол на риска, за да бъдат нащрек за тези рискове и да се справят с тях на ранен етап".