Над 300 хиляди собственици на автомобили в Германия се присъединиха към съдебния иск срещу концерна Volkswagen във връзка с т.нар ."дизелов скандал". Това съобщи в сряда представителят на Федералното министерство на правосъдието Томас Отерсбах, цитиран от Reuters.

Всеки, който след ноември 2008 г. е придобил дизелов автомобил Volkswagen, Audi, Skoda или Seat с двигатели EA189, може да се присъедини към колективния съдебен иск.

До 28 декември 2018 г. към делото се бяха включили 294 хиляди собственици на автомобили. През следващите три дни броят на хората, присъединили се към списъка на министерството, надхвърли 300 хиляди души.

Федералният съюз на дружествата за защита на потребителите (VZBV) заедно с Германския автомобилен клуб на 1 ноември 2018 г. подаде жалба срещу Volkswagen. Ищците искат да докажат, че концернът "умишлено нарани клиентите чрез манипулиране на софтуер".

Volkswagen държи на склад 300 000 дизелови коли в САЩ

300 000 коли чакат съдбата си в "гробищата" на Volkswagen

Те са прибрани в 37 охранявани складови бази из цялата страна

Всеки, който след ноември 2008 г. е придобил дизелови автомобили Volkswagen, Audi, Skoda или Seat, с подлежащия на изтегляне и замяна двигател тип EA189, може да се присъедини към колективния съдебен иск. Жалбата, която е изложена на повече от 200 страници, е изпратена до Върховния съд в провинция Брауншвайг.

Съдебен иск за €8,2 милиарда заради „Дизелгейт” от инвеститори във VW

Съдебен иск за €8,2 милиарда заради „Дизелгейт” от инвеститори във VW

Компанията смята претенциите им за неоснователни

Това е първата колективна жалба на Германия срещу Volkswagen, която е свързана с т. нар. "Дизелгейт. През септември 2015 г. концернът призна, че е манипулирал софтуера, отчитащ нивото на емисиите на отработени газове.