Инвеститори в германския автомобилен концерн Volksawagen подадоха съдебен иск за сумата от 8,2 милиарда евро (9,2 млрд. долара) за понесени загуби и щети в резултат на „дизеловия скандал”.

Към настоящия момент за разглеждане в окръжния съд на град Брауншвайг в германската провинция Долна Саксония се намират  за разглеждане около 1400 иска срещу компанията. Ищтците обвиняват концерна в забавено публикуване на информацията по случая, в резултат на което са понесли финансови загуби. От Volksawagen считат подадените искове и претенциите в тях за неоснователни, съобщава Bloomberg.

ЕК може да глоби Volkswagen до $40 милиарда заради „Дизелгейт”?

ЕК може да глоби Volkswagen до $40 милиарда заради „Дизелгейт”?

Необходими са координирани действия на 20 страни от ЕС

Световният автомобилен производител Volkswagen се оказа в центъра на крупен международен „дизелов” скандал, започнала през есента на 2015 година в САЩ. Компанията бе обвинена за използване на електронно приложение, което позволява манипулиране на данните за отделяните от колити вредни емисии.

Скандалът засегна над 10 милиона автомобили от марката Volkswagen и Audi, произведени през периода  2010–2015 година. Компанията бе осъдена от американски съд да плати компенсации на собствениците и регулаторните органи в САЩ от порядъка на 15 млрд. долара. Претенции за подобни глоби аз много милиарди се очертават в Европа  и други региони на света.