От Европейската комисия съобщиха днес за координирани действия с регулаторните органи на 20 държави членки на ЕС, целящи да се принуди германският концерн Volkswagen да изплати компенсации на притежателите на автомобили заради т.нар „дизелов скандал”.

По този начин общата сума на тази хипотетична глоба може да достигне космическия размер от 40 милиарда долара, пише днес The Wall Street Journal.

През миналата есен един от най-големите автомобилни и производители в света призна за умишлено занижение на показателите на отделяните вредни газове на 11 милиона дизелови машини с помощта на монтирано специално приложение.

За регулиране на скандала в САЩ Volkswagen вече се съгласи да изплати на американските собственици на такива автомобили и на регулаторните органи сумата от 14,7 милиарда долара.

Ако Европейската комисия, съвместно със съответните органи на 20 страни от ЕС успее да принуди компанията да компенсира собствениците на засегнатите от „дизелгейт” автомобили, то сумата на глобата може да достигне 40 милиарда долара, отбелязва деловото издание.

Според ЕК, Volkswagen е нарушил две директиви за защита на потребителите в 20 държави членки на Европейския съюз. Но за да се постигне налагането на глоба и компенсации от страна на германският автомобилен концерн е необходимо съгласието на регулаторните органи на тези страни, където е било нарушено европейското законодателство.