За първи път в своята история най-големият суверенен фонд в света ще трябва да продава активи, за да покрие разходи на правителството на Норвегия, пише Bloomberg.

Гуверньорът на Norges Bank Ойстейн Олсен, който управлява фондът с над $1 трлн. активи, посочва, че механизмът ще даде на страната място за маневри, с които тя да се справи с най-лошата криза от Втората световна война. "Очевидно е, че е добре за нашето общество, че имаме подобно място за маневри, за разлика от много други страни", казва той.

Норвегия се бори с криза на два фронта: ограничителните мерки срещу пандемията и срива на цената на петрола, основния износ. В четвъртък Олсен изненада пазарите, като банката намали лихвата с 0,25 пр. п. до нула - най-ниската в историята на страната.Голяма част от подкрепата за икономиката обаче трябва да дойде от правителството и именно тук огромният фонд играе ключова роля.

През март изпълнителната власт изтегли повече пари от фонда, отколкото когато и да е било в историята. Темпът ще надхвърли притока на средства към фонда от дивиденти и лихви и заради това фондът ще трябва да продаде активи. Засега не е ясно колко, но изискванията за баланса на активите посочва, че вероятно той ще се раздели с облигации.

В последната си оценка консервативното правителство на Норвегия прогнозира, че бюджетът ще пострада с 201 млрд. крони ($20 млрд.) заради ограничителните мерки. С 60 млрд. крони по-малко ще бъдат приходите и заради намаление на данъците, свързано с подпомагане на петролнат индустрия.