Ако смятате, че bitcoin е най-търгуваната криптовалута в света, грешите. Въпреки че е първата в света и отговаря за 70 процента от пазарната капитализация на всички криптовалути, тя изостава от Tether, когато говорим за реален обем, пише Bloomberg.

Макар че в този тъмен ъгъл на финансите е трудно да бъдат намерени абсолютно точни данни, статистиката на CoinMarketCap.com показва, че на дневна и месечна база Tether се търгува най-много, макар пазарната ѝ капитализация да е с над 30 пъти по-малка от тази на bitcoin.

Tether зае първата позиция за първи път през април и оттогава стои на върха с около $21 милиарда на ден. Това е с около 18 процента по-висока стойност от тази при bitcoin.

Tether е и сред основните причини регулаторите да не гледат с добро око на криптосвета.

Tether е най-използваната stablecoin в света - категория криптовалути, които се опитват да избегнат ценовите флуктуации. Тя е и основен вход за някои от най-активните трейдъри в света на криптовалутите. В страни като Китай, където криптоборсите са забранени, хората могат да платят кеш, за да получат Tether, а след това да я заменят за bitcoin или други криптовалути.

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Доклад разкрива фалшиви транзакции и манипулация на цената на една от най-големите криптоборси

"За много хора в Азия идеята е, че тази криптовалута е извън досега на САЩ", казва Джемери Алеър, главен изпълнителен директор на Circle, която подкрепя конкурент на Tether, наречен USD Coin.

Азиатските трейдъри отговарят за около 70 процента от общата търговия на всички криптовалути, според Алеър. Tether пък е използвана в 40% и 80% от всички трансакции на две от най-големите криптоборси в света - Binance и Huobi.

Много хора дори не знаят, че използват Tether, според Тадиъс Дрижа от MIT. Заради правилата срещу прането на пари и други, повечето криптоборси нямат банкови сметки и не държат долари. Затова те използват Tether, казва той.

"Не мисля, че хората вярват в Tether - мисля, че го използват без да знаят, а вместо това смятат, че имат долари в сметка някъде", смята Дрижа.

Начинът, по който Tether е управляван, го прави черна кутия. Докато bitcoin не е собственост на никого, Tether е издаван от базирана в Хонконг частна компания, чийто собственици притежават и борсата Bitfinex. Точният механизъм, по който предлагането на криптовалутата се увеличава и намалява е неясен. Точно колко от него е покрит от фиатна валута, също не се знае със сигурност, тъй като никой не е правил одити. През април компанията съобщи, че делът е 74 процента.

Според Джон Грифин, професор по финанси в Тексаския университет в Остин, половината от ръст на bitcoin през 2017 г. е резултат от пазарна манипулация, в която е използван Tether. Министерство на правосъдието в САЩ води разследване.

Една криптовалута е използвана за манипулация на bitcoin

Една криптовалута е използвана за манипулация на bitcoin

Това твърди проучване