Норвегия ще използва най-голямата сума пари от суверенния си петролен фонд, който има активи за над 1 трлн. долара, което го прави най-големия такъв фонд на света, за да се справи с икономическите проблеми, причинени от мерките срещу коронавируса, предаде Oilrpice. Според коригирания бюджет за 2020 г., страната ще използва 41 млрд. долара от средствата във фонда, генерирани от продажбата на петрол.

Това представляват 4,2% от активите на финансовата организация към началото на тази година. До момента властите почти никога не са използвали повече от 3% от тях.

"Увеличените разходи са необходими в текущата ситуация - както за избягването на още по-тежкия спад на икономиката, така и за подпомагане на компаниите по време на кризата, за да могат да създават заетост и растеж, когато икономиката се нормализира", каза финансовият министър на страната Ян Торе Санер.

Норвегия иска да бъде зелена. Но това застрашава икономиката ѝ

Производител №1 на петрол в Европа иска да бъде зелен. Но това застрашава икономиката му

В обществения дебат липсват нюанси и критиките вземат връх, казват от лобистка организация

Това не е единствената мярка, която предприемат в страната. Както в много други части по света, те понижиха основния лихвен процент до 0%. Решението беше оправдано със спада на цените на петрола, макар че няма пряка връзка между двете, освен, че страната зависи силно от петролните продажби.

"Спадът на икономиката се влошава от тежкото отражение на пандемията върху околните страни и от рязкото понижаване на цената на петрола", написаха от Norges Bank в коментар, след като понижиха основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта.

Норвегия ще печели от петрол и при цени от $10 за брел

Най-големият петролен производител в Западна Европа печели и при цени от $10 за барел

Страната няма да намалява добива

Страната ще понижи добива на петрол с 250 хил. барела дневно през юни, а след това до края на годината добивът ѝ ще бъде със 134 хил. барела по-нисък от първоначално очаквания.