Някои от най-влиятелните хора в петролната индустрия в Норвегия стават все по-притеснени заради обществения и политически диалог за бъдещето на горивата. Те смятат, че в разговора липсва "нюанс", а критиките вземат връх.

Според Карл Ейрик Шот-Педерсен, който е ръководител на петролната лобистка организация в страната, "интензивността" на този дебат поражда рискове за сектора, на който Норвегия разчита за благосъстоянието си, пише Bloomberg.

От организацията Norwegian Oil and Gas Assotiation изчисляват, че ситуацията поставя под риск очаквани инвестиции в размер на 37 милиарда долара през следващите пет години. Това е доста по-висока стойност от първоначално прогнозираната.

"В скъпа Норвегия стабилната политика по отношение на петрола, включваща данъчни отстъпки, стимули за проучвания и лицензи, са ключови. Част от тези бъдещи инвестиции ще изчезнат, ако несигурността около индустрията продължи да расте в бъдеще", казва Шот-Педерсен.

Самотното находище, което трябва да "спаси" петролната индустрия в Норвегия

Самотното находище, което трябва да "спаси" петролната индустрия в Норвегия

След няколко години то ще отговаря за една трета от добива на страната

"Ние чуваме публичния дебат, който повдига въпроси относно условията, предлагани на сектора. И този публичен дебат става все по-активен", казва още той.

Коментарите от страна на организацията идват след като през тази година Работническата партия, която е най-голямата политическа партия в страната, оттегли подкрепата си от проект за нови сондажи в Норвегия. Междувременно заетите в индустрията се оплакват от нарастващото недоволство към тяхната работа.

Скандинавската страна е изправена пред сериозна дилема. От една страна норвежките власти работят активно за опазването на околната среда.

От друга обаче горивата са "кръвта" на местната икономика. Държавата е най-големият производител на природен газ и на петрол в Европа. Те отговарят за около половината от износа ѝ и дават работа на около 200 000 души.