Може би като име находището "Йохан Свердруп" не ви говори нищо. За Норвегия обаче то е от ключово значение, тъй като трябва да "спаси" петролната индустрия на страната. 

Мегапроектът в Северно море даде надежда на играчите на пазара по време на историческия спад на цените преди няколко години. Сега добивът там вече е факт.

Нещо повече - "Йохан Свердруп" успява да помогне данните за петролната индустрия на скандинавската страна да изглеждат по-добре в година, в която тя се представя по-зле от очакването. А прогнозите са той да продължи да подкрепя пазара и през следващите години, разказва Bloomberg.

Добивът от находището започна през октомври или по-рано от очакваното, като с това сложи край на продължителната тенденция за представяне на норвежката продукция под капацитета ѝ. Добивът изоставаше през последните 28 месеца до септември.

Странният случай на липсващите 60 милиона барела петрол на Норвегия

Странният случай на липсващите 60 милиона барела петрол на Норвегия

Какво стои зад него?

До голяма степен ситуацията в сектора се дължи на прекъсвания в производството. През март месец една от ключовите платформи в Северно море спря работа до август заради проблеми със съоръжението.

Това беше поредният такъв случай в Норвегия за няколко месеца. Той беше и причината за повдигането на въпроса дали инвестициите в оборудване и инфраструктура не са се забавили прекалено много след кризата през 2014 година, когато вложенията на петролните компании се свиха.

Норвегия иска да бъде "зелен" лидер. Но също така да добива повече петрол от всякога

Норвегия иска да бъде "зелен" лидер. Но също така да добива повече петрол от всякога

Въпреки че е малко вероятно "Йохан Свердруп" да компенсира напълно слабото представяне на сектора през тази година, производството там се увеличи по-бързо от очакваното до 350 000 барела на ден. Според очакванията капацитетът ще достигне 400 000 барела на ден до януари и 440 000 барела до лятото на следващата година.

Находището помага и на компанията Equinor, която го оперира, да запази стабилно ниво на добива си за 2019 година при спад от 3% за първите девет месеца на годината, причинен предимно от слабото производство в Норвегия.

През следващите няколко години "Йохан Свердруп" ще бъде двигател на добива и за Equinor, и за скандинавската държава. Производството на петрол и природен газ в Норвегия се очаква да стигне пик през 2023 година или да доближи рекорда си от 2004 година. А към този момент находището да отговаря за една трета от добива на страната.

Ще успее ли тази малка страна с големи залежи на петрол да стане новата Норвегия?

Ще успее ли тази малка страна с големи залежи на петрол да стане новата Норвегия?

Тя разчита на индустрията, за да подкрепи икономиката си, но е изправена пред политическа несигурност