Норвегия се намира в средата на дебат относно климатичните промени и развитието на енергийната индустрия. И властите в страната виждат възобновяемата енергия като най-добрият избор. В същото време обаче скандинавската държава продължава да усилено да добива петрол, а скоро ще добива толкова много, колкото никога досега.

Страната очаква през тази година да бъдат експлоатирани 130 петролни кладенеца или с 16% повече от тези през 2018 година. 55 от тях все са на етап проучване, посочват от базираната в Осло консултантска компания Rystad Energy.

"Така с ръста на разкриването новите кладенци скандинавската държава остава една страна един от най-големите производители на петрол в света и един от лидерите в прокарването на "зелената" политика", допълват анализаторите, цитирани от Fortune.

"Очакваме тази активност да прекрои офшорния норвежки континентален шелф, който е сърцето на добива в Северно море, и той да донесе бум в производството въпреки прогнозите, според които сондажите в световен мащаб ще останат без особена промяна през тази година", казват още от консултантската фирма.

По думите на Айвин Драбльос от Rystad активността в сектора ще достигне нивата от периода 2013 - 2015 година преди ефектът от колапса на цените на суровината да засегне норвежкия пазар.

Откакто през 1969 година скандинавската страна започна първите сондажи, тя се превърна в един от световните лидери, а благодарение на индустрията норвежците се превърнаха в едни от най-заможните хора в света по БВП на глава от населението.