Една малка южноамериканска и малко позната държава е напът да си спечели добра репутация благодарение на големите си петролни залежи. Гвиана, която се намира между Венецуела и Суринаме, преди няколко години се превърна в една от най-горещите точки в индустрията, а лидери в сектора, като Exxon и Hess Corp., направища мащабни проучвания там.

Сондажите са фокусирани в района на блока Стаброек. Първите тестове там започват през 2015 година, а днес вече са открити 12 залежа с общ обем, равняващ се на 5 милиарда барела петрол.

От специализираното издание Oil Prices посочват, че със сигурност в страната има достатъчно пертрол, за да могат властите там да решат всички икономически проблеми на страната, която е дом на под 1 милион души.

Анализаторът на BBC Саймън Майбин коментира преди дни, че държавата, която е бивша британска колония, трябва да се справи с високата безработица и равнището на бедността. Заедно с това властите там ще трябва да намерят решение на ширещата се корупция, стимулирана още повече от приходите, идващи от петролната индустрия.

От това дали Гвиана ще успее да се възползва по най-подходящия начин от природните си богатства в момента зависи от решенията на властта там.

Управлаващата коалиция трябва да намери начин да парира политическата несигурност, след като в края на миналата година оцеля след вот на недоверие. Това обаче отпуши серия от протести и демонстрации на недоволни граждани.

Надеждите на управляващите сега са в успокояването на ситуацията и насочване на фокуса върху възможностите, които се откриват пред енергийния сектор. Те са свързани най-вече с очакването Exxon и Hess да започнат добив с комерсиални цели.

Това би помогнало за подобряване на условията на живот в Гвиана, до стимулиране на икономическия растеж и ограничаване на безработицата. Въпросът е дали страната ще успее да последва положителния пример на Норвегия по отношение на развитието на добива или ще се провали като съседката си Венецуела.