Норвегия има репутацията на една от най-спокойните и предвидими износителки на петрол в света, но дори при нея не липсват изненади в тази посока.

По време на най-големият спад в индустрията от десетилетия насам между 2014 и 2016 година, компаниите в сектора редовно са повишавали прогнозите си заради ръст на добива на фона на спадащите цени на суровината. След като през последните месеци цените започнаха да се възстановяват, индустрията беше изправена пред необичаен проблем.

Към днешна дата от Norwegian Petroleum Directorate (NPD) очакват добивът през 2019 година да падне до 31-годишно дъно, а обемът на продукцията са бъде с близо 60 милиона барела по-малко от прогнозираното в края на 2018 година. Това означава около 80 хиляди барела по-малко на ден от очакваното.

Една от основните причини за това е, че назад към 2016 година, когато добивът на петрол в Норвегия надвишава прогнозирания с 6%, компаниите решават да спрат поддръжката на някои съоръжения. Като мотив те посочват, че продукцията е много по-ефективна и тази стъпка няма да доведе до изоставане в обемите в бъдеще.

За да си гарантират рентабилност при срива на цените през 2014 година, петролните производители предприеха радикални съкращения на разходите си и се насочиха към решения за увеличаване на ефективността на работата си.

По думите на анализатора в консултантската фирма Rystad Energy Симон Сжотун тази стратегия е проработила през първите няколко години, но вероятно в крайна сметка е доведа до изоставане в добива на компаниите.

В допълнение генералният директор на NPD Бенте Ниланд посочва в интервю, че негативен ефект върху индустрията през 2019 година ще има по-лошото представяне на някои платформи. По-конкретно добивът от тях няма да бъде в толкова голям обем, колкото е било прогнозирано по-рано.

"Както властите, така и компаниите може би са били прекалено оптимистични в предположенията си за резервите и нивото на продукцията от определени сондажи", допълва Ниланд, цитирана от Bloomberg.

Все пак бъдещето за норвежката петролна индустрия изглежда обнадеждаващо. През ноември тази година предстои да започне експлоатацията на залежите в Йохан Свердруп.

По време на първата фаза от разработването му се очаква да бъдат добивани по 440 хиляди барела на ден и това трябва да доведе до най-големия бум в добива на Норвегия от 80-те години насам.