Държавата, вложила най-много чуждестранни инвестиции в Иран през 2023 г. е Русия, съобщи руският посланик в Техеран Алексей Дедов. По думите му, това показва реалното ниво на отношенията между двете страни. Русия е от 5-те страни основателки на икономическата организация БРИКС, а от началото на 2024 г. официално към организацията се присъединиха още 5 държави, между които и Иран.

"Руските енергийни компании работят успешно на иранския пазар, като Русия зае първо място по размер на чуждестранните инвестиции в Иран за 2023 година", казва Дедов в интервю за РИА Новости.

В Русия за пръв път започва продажбата на автомобили от Иран - каква е цената на "персийската екзотика"

В Русия за пръв път започва продажбата на автомобили от Иран - каква е цената на "персийската екзотика"

Гаранционният срок на моделите Saipa засега е две години

А през 2022 г. Русия беше сред лидерите по чуждестранни инвестиции в Иран. По време на преговорите в Москва през декември 2023 г. между руския президент и иранския му колега Ибрахим Раиси, Владимир Путин заяви, че товарооборотът между двете страни за 2023 г. е достигнал почти 5 милиарда долара.

Миналата година, на фона на напускането на Русия на инвеститори от развитите западни страни, експерти оцениха перспективите за инвестиционно сътрудничество с развиващите се страни. Така за най-привлекателни партньори за инвестиции за Руската федерация бяха посочени Етиопия, Аржентина, Иран и Саудитска Арабия.

Русия и Иран се отказаха напълно от SWIFT при взаимните си разплащания

Русия и една от най-големите азиатски страни се отказаха напълно от SWIFT при взаимните си разплащания

Какво означава това на практика