Още от 5 септември тази година в Хърватия цените в магазините ще бъдат както в куни, така и в евро. Това обяви хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от местните медии. Министър-председателят изрази надежда, че от януари 2023-а година страната официално ще е част от Еврозоната.

Премиерът на Хърватия отново призова гражданите, които държат куни у дома, да ги депозират в банки, за да могат те автоматично да бъдат конвертирани в евро. Представяйки законопроекта за въвеждане на еврото като официална валута в страната, Пленкович обяви, че "цените ще бъдат изразени в куни и евро и през цялата 2023-а година".

Това означава още, че ако страната наистина стане част от Еврозоната от 1 януари догодина, куните ще могат да се обменят за евро в продължение на една година и това ще става безплатно в Хърватската народна банка.

В навечерието на приемането на еврото банките в Хърватия призоваха гражданите да извадят кеша от дюшеците

В навечерието на приемането на еврото банките в Хърватия призоваха гражданите да извадят кеша от дюшеците

Страната очаква да получи окончателно решение на държавите в еврозоната за датата, на която може да се присъедини към единната валута

Министърът на финансите Здравко Марич от своя страна заяви, че куните в банките ще бъдат автоматично конвертирани в евро по официалния курс, който е 7,534 куни за евро.

"От 5 септември цените ще са в куни и евро, но аз съм убеден, че някои търговци ще стартират още по-рано. Четири месеца преди и 12 месеца след въвеждането на еврото е задължително да има двойно означени цени", подчерта Марич.

Въпреки че Хърватия и България влязоха заедно в чакалнята на Еврозоната през лятото на 2021-а година, страната изпревари нашата по пътя към приемането на единната европейска валута. Към момента Европейската комисия е дала официално разрешение само на Хърватия да сече евромонети.

По думите на българския министър-председател Кирил Петков, нашата страна може да влезе в Еврозоната през 2024-а година. Тепърва обаче ще стане ясно дали това наистина ще се случи или процесът ще се забави.

Иначе, освен по отношение на влизането на Хърватия е Еврозоната, страната ни изпревари и в присъединяването към Шенген. Все още няма точна определена дата за това кога тя ще влезе в безвизовото пространство на Европа, но според местни икономисти това може да се случи и още догодина. Така или иначе обаче, по всичко личи, че ще е преди приемането на България.

Кирил Петков: България се готви за приемане на еврото през 2024 година

Кирил Петков: България се готви за приемане на еврото през 2024 година

Може да се разшири сегашната АЕЦ Козлодуй с евентуално нов реактор, но "не може да се говори за проект в Белене", смята премиерът