Централната банка на Хърватия призова гражданите на страната да започнат да прехвърлят в банките скрития си кеш в куни, за да улеснят приемането на еврото от страната. Очаква се това да се случи тази година, предава Bloomberg.

Страната членка на Европейския съюз очаква да получи окончателно решение на държавите в еврозоната за датата, на която може да се присъедини към единната валута.

"Гражданите, които имат значителни суми в брой в домовете си, биха могли да се могат да се подготвят за приемане не еврото, като ги депозират в банки, или просто ги похарчат ", коментираха от централната банка. Според институцията така биха опростили процеса на преминаване към валутата за себе си."

Обикновено хърватите държат кеш у дома, заради високият процент на недоверие към държавата и банките. Особено популярни станаха спестяванията в кеш по време на жестоката инфлация и политическите сътресения през 90-те години на миналия век.

Вероятно и заради това Централната банка няма ясна представа за това колко от 36 милиарда куни, които в момента са в обращение, се съхраняват извън банките.

ЕЦБ: България и Хърватия трябва да направят ключова промяна, за да получат "да" за еврото

ЕЦБ: България и Хърватия трябва да направят ключова промяна, за да получат "да" за еврото

Според финансовата институция страните трябва да положат усилия за подобряване качеството на институциите и на управлението

И двете валути ще бъдат бъдат приемани като законно платежно средство две седмици след официалното преминаване към еврото. Хората ще могат да обменят куни в банките до 2023 г. и дори след това в централната банка.

Разходите на централната банка, свързани с промяната на валутата се оценяват на 916 милиона куни (138 милиона долара).

Според търговските банки, промяната може да им струва 1 милиард куни годишно загубени такси за обмен, но за сметка на това ще се намалят валутните рискове и ще подобри стабилността.