Цените на кафето се покачиха през последния месец, след като хората, затворени вкъщи, се презапасиха с топлата напитка. Бъдещето на суровината обаче остава неясно, пише CNBC.

Договорите за доставки за май на сорта "Арабика" в Ню Йорк поскъпнаха с 15% през последния месец и се търгуват срещу около $1,20 за паунд (450 гр.). Поскъпването идва след няколко волатилни месеца за цената на кафето, което на 5 февруари достигна дъно от 97 цента.

Търсенето от страна на потребителите не намалява, въпреки пандемията - точно обратното, кризата помогна за покачване на цената на суровината, казват Максимилиян Коупстейк и Стив Полард от брокера Marex Spectron.

Най-добрата инвестиция през март? Портокаловият сок поскъпна с 20%

Най-добрата инвестиция през март? Портокаловият сок поскъпна с 20%

Анализатори очакват бързо повишаване на цените и в магазините

"За много други суровини, като металите и петрола, имаше голям спад в търсенето. Но при кафето случаят не е такъв", казва Коупстейк, като посочва, че потребителите просто вече пият повече кафе у дома. Решението на някои потребители да се презапасят с храни и напитки също помага за покачването на цената.

Пандемията и ограничителни мерки засягат и процеса по доставка на кафе до магазините. Обикновено обаче става въпрос само за забавяне. Според Коупстейк и Полард проблемите могат да се задълбочат през следващите седмици.