В четвъртък щатският долар умерено се понижава спрямо еврото и расте спрямо йената. Ден преди това единната европейска валута падна до най-ниското си ниво по отношение на долара от ноември на фона на опасенията от нова вълна от COVID-19 в Европа. В хода на вчерашната търговия британската валута поевтиня по отношение на долара до минимум от началото на февруари.

"Реакцията към риска се появява отново и опасенията за глобалния икономически растеж нарастват на фона на признаци, че на Европа е по-трудно да контролира COVID-19 от очакваното", каза анализаторът на MUFG Дерек Халпени, цитиран от вестник "Le Figaro".

След удължаването на карантинните мерки в Германия и някои региони на Франция, холандските власти обявиха, че действащите ограничения в страната ще бъдат удължени до 20 април. "На фона на третата вълна икономическите данни няма да бъдат много обнадеждаващи, особено в сравнение с данните от Съединените щати", каза Анте Прафке, анализатор в Commerzbank.

Финансовата помощ е от решаващо значение в усилията за икономическо възстановяване на САЩ, заяви председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл по време на изслушването на Банковия комитет на Сената в сряда. Запитан дали нарастващата доходност на държавните облигации заплашват със забавяне растежа на БВП, той повтори, че покачването идва от много ниски нива и отразява доверието в подобрението на икономиката, пише The ​​Wall Street Journal.

В четвъртък инвеститорите очакват публикуването на окончателните данни за БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Фунтът стерлинг в началото на годината се засили спрямо еврото и долара след сключването на търговско споразумение между Лондон и Брюксел, както и на фона на бърза ваксинация срещу коронавирус във Великобритания, отбелязва Le Figaro. От началото на март обаче оптимизмът на инвеститорите намалява. Британският премиер Борис Джонсън предупреди в сряда, че вълната на COVID-19, обхванала континентална Европа, може да засегне и Великобритания.

Днес сутринта общата валута поскъпва с 0,06% спрямо американската - до 1,1820 долара за евро в сравнение с $1,1813 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута расте по отношение на японската с 0,25%, до 108,98 йени за долар от 108,73 йени за долар при приключване на търговията в сряда. А днес курсът на еврото е с 0,24% по висок - до 128,76 йени за евро при 128,45 йени за евро предния ден.

Паундът е стабилен спрямо долара на ниво от $1,3686 за лира, както в края на предишната търговия, когато британската валута падна спрямо долара до минимум от началото на февруари.

Обменният курс на британската национална валута спрямо европейската падна с 0,04%, до 1,1581 евро спрямо 1,1586 евро за паунд предния ден.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спечели 0,02% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,03%.