Курсът на еврото се покачва умерено, в петък сутринта спрямо долара като реакция от решенията на Европейската централна банка (ЕЦБ), което не бяха изненадващи за пазарните участници.

Данните от днешната търговия , към 9 часа българско време, показват че общата валута се разменя срещу американската на ниво около 1,1829 долара за едно евро в сравнение с $1,1825 долара за евро в края на вчерашната сесия.;

Спрямо японската валута доларът леко поскъпва - до 109,88 йени от 109,7 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес на пазара се разменя с 0,8% по-скъпо - срещу 1,3848 долара за един паунд.

Доларовият индекс (валутният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) в петък се понижава с 0,01%, до 92,47 пункта.

В четвъртък се проведе заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ), след което регулаторът запази базовата лихва на нулево равнище. Същевременно Управителният съвет на ЕЦБ на заседанието призна възможността за намаляване на темповете на закупуване на активи в рамките на специалната програма PEPP..

Според анализаторите на Evercore ISI, цитирани от Wall Street Journal, малко вероятно е еврото да се повиши значително, след като ЕЦБ обяви, че ще забави умерено покупките на активи след пандемията.