Американският долар пада спрямо еврото и британската лира и почти не се променя спрямо йената, показват данните от началото на валутната търговия в понеделник.

Златото продължава да поскъпва заради глобалната несигурността около пандемията.

Тази седмица пазарните участници очакват резултата от заседанието на Европейската централна банка на 16 юли и срещата на върха на лидерите на страните от ЕС на 17 юли.

Инвеститорите също продължават да следят новините за разпространението на коронавирус.

В същото време рисковият апетит бе повишен от данните на американската биофармацевтична компания Gilead Sciences, която в петък съобщи, че ремдезивир може да намали смъртността сред тежко болни пациенти с коронавирус с 62%.

Китайската народна банка (NBK) вложи в понеделник 50 милиарда юана (7,15 милиарда долара) във финансовата система чрез обратни репо сделки при лихвена ставка от 2,2%. В изявлението на NBK се отбелязва, че тези инжекции са насочени към поддържане на ликвидността на банковата система.

Централната банка на страната не планира да предприема нови стимулиращи мерки, тъй като китайската икономика се възстановява от шока, причинен от коронавируса, пише CNBC, позовавайки се на изявление на Кая Гоо, заместник-директор на отдела за парична политика на NBK. "В следващите шест месеца икономиката ще се върне към нормалното си състояние и ролята на традиционната парична политика ще стане по-очевидна", каза той пред репортери в петък.

Общата валута днес сутринта поскъпна спрямо долара с 0,29% - до $1,1333 за евро при $1,1300 за евро в края на предишната търговска сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската се увеличава с 0,27% до 121,19 йени за евро срещу 120,86 йени в петък.

За един долар днес на пазара дават по 106,93 йени, както в края на миналата седмица.

Фунтът стерлинг поскъпва с 0.32% спрямо долара - до $1,2662 за паунд в сравнение с $1,2622 за паунд при предходната сесия. Британската валута е стабилна спрямо европейската и възлиза на 1,1171 евро срещу 1.1172 евро за паунд в края на деня в петък.

Доларът е стабилен спрямо китайската валута и възлиза на 6,9982 юана, в сравнение със 7,9994 юана за долар в петък.

Цената на златото расте в понеделник сутринта, рисковете около пандемията на коронавирус продължават да поддържат търсенето на ценния метал, сочат данните от деншната търговия.

Августовските фючърси за злато на борса Comex в Ню Йорк роскъпвата с 0,37%, или 6,75 долара, до 1,808,65 долара за тройунция. Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 1,51% до $19,34 за унция.

"Историята на COVID-19 не си отива и не смятаме, че в близко бъдеще Федералния резерз ще промени лихвената си политика, коятоподкрепя цените на златото", цитира Ройтерс Стивън Инес, старши пазарен стратег в AxiCorp.

Златото традиционно е по-надежден актив, търсенето на което се засилва от глобални рискове. На този фон цената на ценния метал се е закотвила на около 1800 долара, което е най-високото ниво от 2011 г. насам.

Сред другите фактори на пазарите са началото на сезона на корпоративните отчети тази седмица, редица важни статистически данни за САЩ, както и решенията за паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Япония.