В началото на валутната търговия във вторник обменният курс на щатския долар е стабилен спрямо еврото, като се покачва по отношение на японската валута и намалява спрямо британската лира стерлинги. Инвеститорите наблюдават новата вълна от коронавирусна инфекция и оценяват перспективите за законопроект, който значително би увеличил бюджетните разходи в Съединените щати.

"Доларът направи крачка назад поради проблемите на законопроекта Build Back Better. По-малкото стимули, по-бавният растеж и по-ниската доходност на краткосрочните държавни облигации тласнаха долара надолу", каза анализаторът на IG Markets, Кайл Рода. В понеделник доходността на двугодишните US Treasuries падна до най-ниското си ниво от 3 декември насам - 0,5870%, пише CNBC.

Към 10 часа българско време двойката евро/долар се търгува с 0,14% по скъпо - на ниво $1,1291, в сравнение с $1,1279 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повиши с 0,11% - до 113,73 йени за долар срещу 113,61 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта поскъпва спрямо щатската валута се повиши с 0,19% и се разменя на ниво $1,3234 за паунд при $1,3207 за паунд предния ден. По-рано паундът поевтиня след думите на британския премиер Борис Джонсън за готовността за затягане на коронавирусните ограничения, ако е необходимо.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,06%, докато по-широкият индекс на долара WSJ се понижи с 0,04%.

Вчера индексът падна с 0,12%, след като американският сенатор демократ Джо Манчин отказа да подкрепи пакет от стимули на стойност около 1,75 трилиона долара. Преди това се очакваше законопроектът, наречен Build Back Better, да бъде приет преди Коледа.