Британският паунд, който се търгува близо до 2-годишното дъно, записа леко повишение във вторник след като Борис Джонсън беше избран за министър председател на Великобритания.

Валутата възстанови част от загубите си и се върна на позитивна територия до 1,24 долара за паунд. Анализаторите обаче очакват след първоначалният положителен ефект да бъде краткосрочен и да последват седмици на по-значителни спадове след победата на Джонсън.

В следващите дни пазарите ще следят отблизо дали министрите, открито опонирали на твърдия тон на Джонсън за Брекзит, ще подадат оставки. Преди време той заяви, че Обединеното кралство ще излезе от Европейския съюз (ЕС) на 31 октомври.

През седмиците до тази дата ще бъде от особена важност дали Лондон ще избере Брекзит без сделка. Според анализатори, цитирани от CNN Business, подобен сценарий ще "потопи" сериозно паунда. Някои експерти смятат, че валутата може да достигне паритет с щатския долар.

"Това е нещо, което се случва през определен период от време", казва Кюкман Отонуга от валутния брокер FXTM.

Специалисти предупреждават, че значителен спад на паунда ще доведе до сериозно увеличение на инфлацията и до натиск върху потреблението.

В момента британската валута се търгува под 1,25 долара, като през 2016 година преди вота за Брекзит беше на ниво от 1,50 долара.

Анализаторите прогнозират, че в следващите седмици до октомври ефектът от избора на Борис Джонсън за премиер може да увеличи спада до 1,20 долара или дори под тази граница.

От Morgan Staneley очакват, че валутата може да падне до между 1 и 1,10 долара, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка.