Американският долар незначително отслабва спрямо еврото и йената, а се покачва към паунда в началото на валутната търговия в понеделник. Фокусът на търговците тази седмица са преговорите за нов стимулационен пакет за икономиката на САЩ, както и заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса - Нанси Пелоси , заяви в петък, че депутатите преминават към компромисен бюджетен план. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, според източници на Bloomberg, са готови да предложат пакет от мерки за подкрепа на икономиката в размер на 908 милиарда долара.

По-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ, публикувани миналия петък, увеличават вероятността за нов пакет от фискални стимули, твърдят експерти от Axi.

Както се съобщава, броят на работните места в американската икономика през ноември се е увеличил с 245 хиляди, с най-ниския процент от май, според данни на Министерството на труда.

Междувременно се очаква ЕЦБ да обяви увеличение на обема на антикризисната програма за обратно изкупуване на активи с 500 милиарда евро - до 1,85 милиарда евро след заседанието на 10 декември. Програмата вероятно ще бъде удължена с шест месеца - до края на 2021 г., смятат експертите. В същото време те не изключват възможността за удължаване на програмата с 12 месеца - до средата на 2022 година.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,07% - до 1,2129 долара за евро спрямо 1,2121 долара за евро в края на предходната сесия.

Американската валута спрямо японската спада с 0,04%, до 104,13 йени за долар в сравнение с 104,17 йени за долар при закриването на търговията в петък.Еврото се понижава с 0,03% - до 126,28 йени срещу 126,32 йени за евро в петък.

В същото време доларът поскъпва спрямо британската лира. Фунтът стерлинг днес поевтинява с 0,22% - до $1,3412 за паунд срещу $ 1,3441 за паунд в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,1% в понеделник, докато по-широкият индекс WSJ Dollar загуби по-малко от 0,1%.