Щатският долар се обезценява спрямо еврото и паунда, а укрепва спрямо йената, показват данните за търговия във вторник сутринта. Американската валута отслабва поради повишения апетит за риск на световните финансови пазари, което е отрицателно за търсенето на по-надеждни активи и се изразява в още по-голямо обезценяване на йенат ,

Британският фунт стерлинги поскъпва на фона на успешното прилагане на програмата за ваксинация COVID-19 в страната. "Биковете пробват своята сила. Относително бързите темпове на ваксинации, както и високият процент на спестяванията във Великобритания, създават надежди за бързо възстановяване", казва Джейн Фоули, валутен стратег в Rabobank в Лондон.

Ваксинацията срещу COVID-19 във Великобритания се движи по-бързо, отколкото в САЩ и Европа, а според последните данни в страната вече са ваксинирани около 9 милиона души. На този фон очакванията на анализаторите, свързани с възможността за преждевременно намаляване на основния лихвен процент от Банката на Англия, отслабват. В четвъртък Британската централна банка трябва да публикува резултатите от консултациите относно евентуално намаляване на базовия лихвен процент до отрицателни нива.

Австралийският долар расте спрямо щатския си съименик. Австралийската резервна банка (RBA) неочаквано обяви удължаване на програмата си за обратно изкупуване на облигации, като по този начин потвърди ангажимента си да подкрепи икономическото възстановяване на страната от коронавирусната криза. "Икономическото възстановяване е в ход и е по-мощно, отколкото се очакваше преди," каза шефът на РБА Филип Лоу.

Общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,12% - до $1,2075 за едно евро в сравнение с $1,2060 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повишава до 104,96 йени за долар срещу 104,93 йени за долар предния ден.

Европейската валута пада с 0,15%, до 126,77 йени за евро от 126,55 йени за евро в понеделник.

Британската лира поскъпва спрямо щатския долар с 0,15% - до $1,3684 за паунд спрямо $1,3663 за паунд при вчерашната търговия.

Консенсусната прогноза на експерти, интервюирани от Bloomberg, предполага, че паундът ще нарасне до 1,4 долара до края на тази година. Само преди няколко седмици прогнозата на анализаторите за лирата в края на годината беше 1,36 долара за паунд.

Индексът, изчислен от ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижи с 0,06% по време на търговията. По-широкият WSJ доларов индекс загуби 0,11%.