По време на търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо основните световни валути, британската лира поскъпва.

Американската валута беше подложена на натиск от данни за неочакван спад в индустриалното производство в САЩ през септември, както и от сигнали, че Федералният резерв може да изостане от другите централни банки със затягане на паричната политика, пише Trading Economics.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0.3% по време на днешната търговия, по-широкият индекс на долара WSJ също се понижава с 0.3%.

Към 10:25 часа българско време за едно евро на пазара дават с 0,34% повече - по 1,1652 долара в сравнение с 1,1610 долара в края на предишната сесия.

Курсът на американските пари спрямо японската национална валута възлиза на 113,90 йени за долар срещу 114,32 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта се покачи с 0,37% - до1,3783 долара за паунд в сравнение с 1,3726 долара за паунд ден по-рано . Има сигнали, че Банката на Англия може да повиши основния си лихвен процент, който в момента е 0,1%, по-рано от очакваното. Ръководителят на британската централна банка Андрю Бейли заяви миналия уикенд, че централната банка "трябва да действа", за да ограничи нарастващите инфлационни рискове.

Публикуваните вчера данни на Федералния резерв показват максимален от февруари спад на индустриалното производство в САЩ през септември - с 1,3% в сравнение с предходния месец. Експертите очакваха индустриалното производство да се увеличи с 0,2%.

Неочакваното понижение на индустриалното производство предполага, че проблемите в глобалната верига на доставки задържат възстановяването на американската икономика, казват експерти.