По време на търговската сесия в сряда доларът се обезценява умерено спрямо основните световни валути. Търговци и инвеститори предприеха изчаквателен подход преди заседанията на британската централна банка и Европейската централна банка, които ще ще се проведат в четвъртък.

Днес сутринта към 10:05 часа българско време еврото се покачва с 0,47% струва на пазара 1,1284 долара в сравнение с 1,1272 долара в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японските национални пари в същото време възлезе на 114,58 йени срещу 114,71 йени за долар при затваряне на пазара във вторник.

Британският фунт стерлинг в сряда сутринта поскъпва с 0,66% спрямо долара и се търгува на ниво от $1,3537 за един паунд.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), се понижава с 0,13% в сряда, докато по-широкият индекс на долара WSJ остава стабилен.

Пазарните участници и анализатори като цяло са съгласни, че ЕЦБ няма да променя основните параметри на паричната политика на еврозоната в следващото заседание, но смятат, че основният лихвен процент ще бъде повишен два пъти с по 10 базисни пункта в края на тази година.

Междувременно Bank of England може да повиши основната си лихва за втори пореден път от сегашните 0,25% на 0,5% на фона на рекордната 30-годишна инфлация във Великобритания. Последният път, когато Британската централна банка повиши лихвите на две поредни заседания, беше през 2004 година.