В началото на валутната търговия във вторник американският долар е стабилен спрямо еврото и се покачва към йената. В хода на предишната сесия "зелените пари" значително укрепнаха след данните за увеличаването на темповете на растеж на производствената дейност в САЩ.

Общата валута се разменя срещу американската днес сутринта по $1,1062 за едно евро в сравнение с $1,1060 в края на предишната сесия. В понеделник доларът се покачи с 0,3% спрямо европейската валута.

Днес на пазара за един долар струва 108,84 йени спрямо 108,69 йена при закриване н вчерашната търговия.

Курсът на американската валута спрямо йената се увеличава и експертите очакват тази тенденция да продължи, като отбелязват, че опасенията, свързани с разпространението на коронавируса, постепенно изчезват поради действията на властите в Пекин и Китайската централна банка.

Индексът на бизнес активност в производствения сектор в САЩ (ISM Manufacturing) през януари 2020 г. се увеличава до 50,9 пункта - най-високият за последните шест месеца - от 47,8 пункта месец по-рано, според Института за управление на доставките (ISM). Стойността на индекса над 50 пункта показва увеличение на бизнес активността в индустриалния сектор, което се наблюдава в САЩ за първи път от половин година.

Китайската валута днес сутринта поскъпва по отношение на американската до 6,9966 юана за един долар в сравнение с курса от 7,0215 юана за долар в понеделник.

Фунтът стерлинг се съвзема след няколко сесия на спад и днес сутринта се търгува по $1,3018 за паунд срещу $1,2995 за паунд вчера и по1,1768 евро за паунд при 1,1748 евро за паунд в понеделник.

На 31 януари Великобритания се оттегли от ЕС. След това започна преходен период, по време на който двете страни трябва да постигнат съгласие относно принципите, на които ще изграждат бъдещите си икономически и търговски отношения.

Цената на златото продължава да спада пада във вторник сутринта, заради намаляващи инвеститорски интерес към безопасните активи след новините за мерките на Китайската централна банка във връзка с коронавируса, както и положителните статистически данни от САЩ.

Стойността на априлските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 5,95 долара, или 0,38%, до $1576,35 за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто нараства с 0,07% до $ 17,683 за унция.

Цената на златото като надеждна инвестиция във времена на икономическа несигурност реагира на ситуацията с коронавируса. Въпреки факта, че броят на заразените хора расте, пазарите са оптимистични заради информациите, че централната банка на КНР е предприела мерки за стимулиране на икономиката на страната чрез намаляване на кредитната ставка за предприятия, които са претърпели загуби от епидемията.

Въпреки това, анализаторът на ING Уорън Патерсън, цитиран от Ройтерс, вярва, че благородният метал ще бъде търсен, докато не стане ясно как вирусът ще засегне китайската и световната икономика.