Британският паунд записа остро поскъпване и скочи над границата от 1,29 долара за първи път от май месец насам, след като стана ясно, че Великобритания и Европейския съюз са постигнали споразумение за Брекзит, съобщава Telegraph. Така британската валута достигна 5-месечен връх спрямо щатския долар.

По време на търговията в сряда паундът се отправи надолу след осезателно повишение ден по-рано. Така той се търгуваше за 1,2757 долара при 1,2786 долара за ден по-рано.

Фондовият пазар на Острова също реагира положително на новината, като основният индекс FTSE 100 се изкачи с 0,36% до 7193,52 пункта. Немският DAX от своя страна добави 0,25%, докато френският CAC 40 изгуби 0,10%.

Първоначално днес няколко международни медии съобщиха, че Брюксел и Лондон са стигнали до сделка, а малко по-късно това беше потвърдено от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

"Вярвам, че настъпи време да завършим процеса по напускане и да продължим наред, колкото е възможно по-бързо с преговорите за бъдещото партньорство на ЕС с Великобритания", коментира той.