Британската валута тръгна надолу след нови данни, подсказващи за твърде бавен растеж на икономика, предава BBC. През април производството в страната е намаляло с 1,4% -- най-големият спад за последните три години. Строителството пък също се възстановява твърде бавно след срива през март.

Към 15:00 българско време паундът се търгува на цени от 1,33 за един долар. Анализатори смятат, че новите данни ще намалят натиска за повишаване на лихвените проценти и те ще останат непроменени през след срещата през следващата седмица.Производството се срина с 1,4% през април, в сравнение с март, най-големият спад на месечна база от октомври 2012 г. "Международното търсене продължава да се забавя, а вътрешният пазар остава подтиснат", казва от националната статистика.

Строителството се повиши с едва 0,5% през месеца, след като през март намаля с 2,3%.Търговският дефицит на Великобритания пък е най-големият от септември 2016 година заради спад в износа на части за самолети, машини и лекарства. Така дефицитът при стоките и услугите се разшири до 5,28 милиарда паунда от 3,22 милиарда паунда през март, а този само при стоките - до 14,04 милиарда паунда през април -- най-високото му ниво от септември 2016 г.

Миналата седмица зам.-гуверньорът на централната банка Дейв Рамсден заяви, че след изключително слаб старт на икономиката в началото на 2018 година, растежът ще се завърне с по-висок темп.