Американски институции на щатско и федерално ниво започват разследване дали "пазарна манипулация" стои зад кризата с регионалните банки в страната, при която три фалираха, а още ред други са във влошено състояние, съобщават световните агенции.

Контекст: Т.нар продажби на къси позиции или къси продажби (short selling) представляват продажба на финансов актив с надеждата, че цената му след това ще се понижи, ще може да бъде купен от инвеститора по-евтино и така ще реализира печалба.

Още американски регионални банки закъсаха

Още американски регионални банки закъсаха

PacWest продава свои кредити за $2,7 млрд., но акциите ѝ продължават да падат

Това само по себе си е напълно законно, но се преследва всеки злоумишлен опит да се влияе на цената в рамките на целия процес. Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) дефинира това като "преднамерено поведение с цел измама на инвеститорите чрез контрол или изкуствено повлияване" на цената на акциите.

Детайли: Само през вчерашни ден инвеститори са заработили почти 380 млн. долара от къси продажби на акции на няколко американски регионални банки. Залагането срещу тях привлече вниманието на регулаторите след най-големите фалити в сектора от 2008 г. насам - на Silicon Valley Bank и First Republic Bank, която преди дни беше продадена на JPMorgan Chase.

В момента "на мушката" е PacWest, която загуби над 50% от пазарната си стойност, но в подобно положение е и Western Alliance. "Ройтерс" отбелязва, че цената на акциите не отразява всъщност добрите резултати на голяма част от местните банки през първата четвърт.

Най-големите фалити на банки в американската история

Най-големите фалити на банки в американската история

Lehman Brothers, Credit Suisse и още много примери

Американската асоциация на банкерите призова за разследване на късите продажби и на публикации в социалните мрежи, които изглежда "без връзка с финансовата реалност".

В прав текст: "Тази нестабилност се подхранва от емоции и дезинформация, която не отразява здравите основи, върху които са построени нашите банки", заяви президентът на Асоциацията на потребителските банки Линдзи Джонсън.

Заради фалита на двете банки в САЩ - подготвят нови правила за "средните" банки

Заради фалита на двете банки в САЩ - подготвят нови правила за "средните" банки

Доходността на държавните облигации се понижава

От друга страна: Опортюнистите на борсата не биха се захванали с американските банки, ако при тях нямаше слабости, от които да се възползват. Рязката промяна в политиката на Федералния резерв по отношение на лихвите затруднява кредитирането, а много от обезпеченията в недвижимост губят своята стойност. В същото време, някои от средните банки са силно зависими от състоянието на конкретни сектори като технологичния. Така нараства вероятността от паника с фатален за финансовата институция ефект.

Половината американски банки всъщност са празни

Половината американски банки всъщност са празни

С действията си Фед се докара до избор между инфлация и банкова криза - избра второто

Какво следва: И SEC и Службата за финансова защита и иновации на Калифорния не коментира конкретни случаи, по които работят, но дадоха ясно да се разбере, че следят ситуацията.

За момента не се очаква пълна забрана на късите продажби, въпреки че имаше и подобни призиви.