От 96 милиарда долара - до около 3 милиарда долара: Credit Suisse Group AG се присъедини към историческите редици на финансовите гиганти, продавани на "промоционални" цени в хватката на пазарна криза.

Сделката на UBS Group AG да придобие някогашната швейцарска конкурентна институция, в спешна сделка, с посредничеството на правителството, донесе меки отзвуци от банковия крах през 2008 г., докато Уолстрийт усети вълна от нестабилност.

Припомняне: По време на световната финансова криза JPMorgan Chase & Co. плати около 240 милиона долара за Bear Stearns - инвестиционна банка, която някога имаше пазарна стойност от 140 милиарда долара. Последваха още поглъщания и спасявания, докато кредитният спад ставаше все по-ужасен.

Сега в САЩ регулаторите вече успяха да продадат части от Silicon Valley Bank, чийто фалит доведе до спад на пазарните стойности на останалите регионални банки.

В Европа UBS се съгласи да поеме Credit Suisse в сделка за всички акции, за около 3 милиарда долара, което бе рязка отстъпка от 7,4 милиарда франка (8 милиарда долара), които струваха в края на работния ден преди вземане на това решение.

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Бивш вицепрезидент на Lehman Brothers: Още 50 банки в САЩ са под (вероятна) заплаха от фалит

Това е в случай, че не се вземат бързи мерки

След като последиците от нарастващите лихвени проценти заплашват нови сътресения, ето напомняне за минали спасителни програми и затруднени сливания и придобивания във финансовия свят.

Сделката за $2

Bear Stearns: Точно когато сривът на жилищния пазар в САЩ започна да преобръща финансовите пазари в началото на 2008 г., JPMorgan Chase & Co. спаси нюйоркската инвестиционна фирма, като плати само $2 на акция, за да я поеме. През 2007 г. тя се търгуваше за цели $170 на акция.

Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan, организира сделката, след като борбите на хедж фондовете на Bear Stearns подкопаха доверието в инвестиционната банка.

Fannie Mae и Freddie Mac

Две седмици преди фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г. властите се съгласиха да спасят Fannie Mae и Freddie Mac, спонсорирани от правителството компании, които изиграха решаваща роля във финансирането на жилищните заеми в САЩ.

Министерството на финансите на САЩ предложи на всеки от тях до $200 милиарда капиталова подкрепа в замяна на варанти от над 79,9% от обикновените акции заедно с някои привилегировани акции.

Fannie Mae и Freddie Mac: От $138 милиарда обща стойност до под $4 милиарда сега

Merrill Lynch & Co.

Bank of America Corp. се съгласи да придобие Merrill Lynch & Co. за около 50 милиарда долара, тъй като кредитната криза взе като жертва една от най-старите финансови компании в Америка. Merrill Lynch беше ударен от няколко милиарда долара загуби и отписвания от ценни книжа, замърсени с високорискови ипотеки. Офертата на BofA беше със 70% под пиковата цена на акциите от 2007 г.

Lehman Brothers

Поразен от последиците от срива на жилищния сектор, Lehman Brothers се слави с провала да осигури спасяване или поглъщане. Вместо това, през септември 2008 г. подаде молба за фалит, заличавайки акционерите и предизвиквайки шок в целия свят, както и начало на финансовата криза.

AIG

Същия месец правителството на САЩ пое контрола над American International Group Inc. със спасителна програма от 85 милиарда долара, за да предотврати фалита на най-големия застраховател в страната. AIG се разпадна, след като гарантира ценни книжа с фиксиран доход, които бяха засегнати от колапса на жилищния сектор.

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

Прокуратурата на Швейцария разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group

UBS придоби своя конкурент за $3,23 милиарда

Long-Term Capital Management

Хедж фондът Long-Term Capital Management почти се срина, преди Федералният резерв да организира спасяване на банките през 1998 г. Хедж фондът беше сринат от залози, които се превърнаха в катастрофални, след като пазарите бяха разтърсени от финансовата криза в Русия през същата година. LTCM беше частна фирма, управляваща активи на стойност над 100 милиарда долара, преди в крайна сметка да затвори през 2000 г.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.